PEROUSE RD RANDWICK

PROJECT DESCRIPTION:
The existing retail building, was located within a strip of 1920s shops in a busy boutique shopping and dining corner of Randwick. The brief requested an interesting and adaptable commercial space and two residential units. The client appreciated contemporary design but understood the heritage conservation setting.The resulting design took the form of a series of pod like structures which were screened by, but visible through a simple and respectful front facade. At first glance the new building would fit seamlessly within its context. A new building facade was created, but one which did not mimic nor create a “fake heritage” look.  Behind this screen facade sat an ultra modern building. From inside the retail space the two storey high western pod would be visible. A commercial space mezzanine using part of the pod, while a residential unit was housed in the upper half. A shaded and screened skylight provided a delicate link to the front facade, allowing natural light into the space, and a significant view to the architectural form.The rear lane had a more robust frontage, housed at ground floor a car park entrance for the commercial space, while hovering above this, the eastern pod. Each residential unit centred around open plan living incorporating outdoor areas to ensure cross flow of air and natural daylight.

DESIGN TEAM:
Catherine Bakker
Shelley Indyk

CONSULTANT TEAM:
Heritage: Rappoport
Planner: ABC Planning

PREVIOUS / NEXT